8+1 tipp a narancsbőr eltüntetésére

Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogyan tudod eltüntetni a narancsbőrt természetes úton. Első körben kifejtem, hogy milyen okai lehetnek a kialakulásának, de lejjebb a konkrét segítséget is megkapod. Miért hidd el amit írok? Mert gyógymasszőrként rengeteget foglalkoztam ezzel a problémával tanulmányaim során és rengeteg kutatást is tanulmányoztam a témában. A vendégeim közül is küzdöttek a narancsbőrrel, de hatékonyan tudtuk csökkenteni, sőt megszüntetni is alábbi dolgok megértésével és alkalmazásával.

Mi a cellulit…

Illusztráció a narancsbőrről - Chill House Szalon

…más néven a narancsbőr tulajdonképpen a bőr alatti zsírsejtek bőrön megjelenő és jól látható kitüremkedése. A zsírszövet közötti rostok a bőrt a mélyebb rétegek, az izomzat felé húzzák, ezáltal a bőr hepehupás, a narancs felszínéhez hasonló tapintású lesz.

Leggyakrabban a fenék és a comb tájékán jelenik meg, de előfordulhat még a mellen, hason, ill. karokon is.

Narancsbőr előfordulása a testen - Chill House Szalon

Felhívom a figyelmeteket, hogy a cellulit nem összekeverendő a cellulitisszel, ugyanis a cellulitisz az orbánc szövődményes, súlyosabb formája, mely az izmok kötőszöveti tokjáig terjed. A bőr és a bőr alatti laza kötőszövet rétegeinek baktériumok által kiváltott gennyes, gyorsan terjedő gyulladása, mely érintheti az inakat, fasciát és az izmokat is.

A cellulit kialakulása több okra vezethető vissza:

 • Elsőként a helytelen táplálkozást kell megemlítenünk, melynek eredménye, hogy a salakanyagok (sok hús, cukor, finomított élelmiszerek, adalékanyagok) a zsírsejtekben raktározódnak el. A salakanyagok lerakódását, a nem megfelelő étkezés mellett, a kevés folyadékfogyasztás is jelentősen befolyásolja.
 • A narancsbőr kialakulásához a mozgásszegény életmód is hozzájárul, mivel a felgyülemlett salakanyagok kizárólag a nyirokrendszeren keresztül tudnak távozni a szervezetünkből. A nyirokrendszer azonban nem képes önállóan megtisztulni, ellentétben a vérkeringéssel.
 • Azokon a területeken, ahol cellulit található, rossz a bőr szöveteinek vér – és nyirokkeringése, ezáltal lassabb az anyagcseréje is. A cellulites bőr ezért általában tapintásra is hidegebb.
 • Genetikai háttér is nagyban befolyásolja a cellulit kialakulását. Genetikai adottságoktól függ, hogy a kötőszövetekben mennyi zsírsejt található. Sajnos a hajlam örökölhető, ezért főként a hízásra hajlamosabb emberekre jellemző a narancsbőr, de sovány nőkön, sőt már serdülőkön sem ritka.
 • Végezetül meg kell említenünk a hormonális problémákat is, mivel ha a szervezetben megnő az ösztrogén mennyisége – például serdülőkorban, terhesség idején vagy fogamzásgátló tabletták szedése során -, akkor könnyebbé válik a zsír és a víz raktározása is.
Igyál vizet

Mint ahogy sok minden másra is igaz, úgy a cellulitre is. Jobb megelőzni, mint kezelni!

Megelőzés

 1. Ahhoz, hogy ne alakuljon ki nagyon fontos, hogy figyeljünk oda az étrendünkre. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, rostban gazdag élelmiszereket, sovány húsokat.
 2. Nem győzöm hangsúlyozni a bő folyadékbevitelt! Egyrészt a szervezet számára rendkívül fontos a víz, másrészt a vizelettel tudnak távozni a méreganyagok (Tisztított, szűrt vizek, ásványvíz, gyógyteák.)
 3. A testsúly gyarapodásával nő a narancsbőr kialakulásának esélye is. Így súlycsökkentéssel szintén tehetünk a cellulit megszüntetése érdekében, ezért nagyon fontos a megfelelő táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás is!
 4. Ha pedig hormonális okokra vezethető vissza a narancsbőr kialakulása, akkor ezeket a hormonális panaszokat meg kell szüntetni.
Szauna

Narancsbőr eltüntetése kezelésekkel

 1. Ha a megelőzéssel már elkéstünk és a meglévő narancsbőrt szeretnénk eltüntetni, akkor a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás mellett hatásos lehet a méregtelenítés is pl: (szauna).
 2. Rengetek módszer, krém és kezelés közül választhatunk. Egyes kozmetikumok segíthetnek a narancsbőr eltüntetéseben, azonban fontos, hogy olyan terméket válasszunk, melyben a vérellátást serkentő összetevők vannak. Ilyenek például a fahéj vagy paprika alapú olajok, krémek.
 3. Ha helyi kezelések mellett döntünk, akkor szintén elsőrendű szempont a vérellátás fokozása. Segíthetnek tehát különféle nyirokmasszázsok, a nyirokáramlást segítő gépi kezelések és a testtekercselés.
 4. Nagyon fontos, hogy a kezeléseknél az okok megszüntetése a cél. Ne felejtsük el, hogy különbözőek vagyunk. Így van, akinél egy-egy módszer önmagában is hatékony, de van, akinél egy összetett kúra, több kezelés, és teljes életmódváltás szükséges.
Narancsbőr eltüntetése vákuum kezeléssel - Chill House Szalon

A kezelések közül a vákuum kezelést emelném ki leginkább, mivel tapasztalataim és a vendégeim visszajelzése alapján is az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb megoldásnak tartom.

+1 Vákuum kezelés:

A vákuum kezelés a kézi nyirokmasszázs egy speciális formája. Egyesíti magában a hagyományos köpölyözést és a nyirokmasszázst.

A vákuum masszázs során egy üvegharang szívja fel a kezelt bőrfelület egy részét, majd a harang mozgatásával elérjük, hogy a felszippantott bőrfelület alatt elhelyezkedő göbök szétroppanjanak.

Ez a sajátos technika felfokozza a nyirokáramlást, és a vérkeringést. A nyirokkeringés akár ötvenszeresére is felgyorsulhat, ami biztosítja a salakanyagok elszállítását a szervezetből. A vákuum vérbőségkeltő hatása révén a salakanyagok a legtermészetesebb úton távoznak a szervezetből a nyirokkeringésen keresztül a vesén át. A felgyorsult vérkeringés következtében javul a bőr alatti kötőszövetek oxigénellátása és anyagcseréje valamint erősödik a szervezet zsírégetési folyamata. A vákuum megerősíti a laza kötőszöveteket, visszaállítja azok rugalmasságát és a bőr feszesebb lesz. Kisimítja a ráncos bőrt és elősegíti az elfáradt bőr regenerálódását.

A kezelésnek karcsúsító, bőrtisztító, bőrfeszesítő, zsírégető hatása van, amit különböző hatású krémekkel, olajokkal és testtekercseléssel lehet fokozni.

Vákuum kezelés hatása:

 • vér – és nyirokkeringés javulás
 • anyagcsere fokozás
 • sejtek oxigénfelvételének növekedése
 • zsírdepók mobilizálása
 • feszült izmok lazítása, izomgörcsök oldása
 • immunrendszer stimulálása
 • kollagén rostok javulása

A kezelési idő testalkattól függően kb. 20-30 percet vesz igénybe és hetente 2-3 alkalommal célszerű megismételni!

A kezelés igen erőteljes, hiszen a célunk a zsírsejtek összetörése, így tehát előfordulhat, hogy a kezelt területen kisebb véraláfutás látható majd, ez azonban csak annak a jele, hogy a kezelés ténylegesen intenzív volt. Pár alkalom után a bőr teljesen hozzászokik a kezelésekhez és nem okoz semmilyen véraláfutást.

A vákuum masszázst mindazok figyelmébe ajánlom, akik gyorsan és hatékonyan szeretnék kezelni a problémás területeket és szeretnének látványos eredményeket elérni!